czwartek, 13 czerwca 2013

Na banana 6 sposobów, czyli recykling spożywczy!

Kochani moi, dzisiaj mam dla Was troszke smakołyków. Smakołyków, w których jest jeden wspólny składnik, a mianowicie banan. Tak, tak, już widze zdziwienie na Waszych twarzach. Skąd ten banan?
I cóż mam powiedzieć, z Carrefour`a ;)
Brzmi zagadkowo, ale historia jest prosta, niedawno ten właśnie sklep postanowił zrobić promocje na banany, których cena wynosiła wtedy 1.99 zł za kilogram. Aż tu nagle w naszy domu zaczęło pojawiać się coraz to więcej kilogramów bananów. Niby owoce dobre, fajnie się je, ale ile można?! A zmarnować też szkoda. Jestem osobą, która wszystko przerabia, nic nie wyrzucam, u mnie w domu nic nie ma prawa się zmarnować... Tak recykling spożywczy jest u mnie na pożądku dziennym!
Dlatego mam dla Was kilka niezwykle prostych, bardzo smacznych i ciekawych przepisów na dania z babanów!
A zacznę od...


Racuszki z bananami 
Składniki:
  • 1 jogurt naturalny lub kefir
  • 1 jajko
  • szklanka mąki
  • odrobina sody
  • łyżka oleju
  • pokrojone w plastry banany
  • łyżka cukru pudru
Wszystko poza bananami, je dodajemy na samym końcu, miksujemy razem na gładką masę. Następnie na rozgrzaną patelnie, z odrobinką masełka, nakładamy niewielką ilość przygotowanego ciasta i zarumieniamy. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem.


Bananowy chlebek
Składniki:
  • 4 banany
  • 145g mąki
  • 115g masła
  • 200g cukru brązowego lub białego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
W szerokiej misce mieszamy masło i rozgniecione banany, do tego dodajemy cukier, jajko i cukier waniliowy, wsypujemy sodę i sól. Na koniec dodajemy mąke i mieszamy delikatnie rózgą kuchenna. Formę do pieczenia wykładamy papierem śniadaniowym lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką bądź bułką tarta. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 50 minut, temp. 170 C. Od czasu do czasu sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wyciągamy z foremki, czekamy aż ostygnie. Polecam zajadać z Nutella, och pychota!


Bananowe Tiramisu
Składniki:
  •  250g serka mascarpone
  • 1 banan
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie długich biszkoptów
  • 2 łyzki kawy rozpuszczalnej
  • opcjonalnie: likier lub rum- u mnie bez bo jest to również deser dla dzieci
  • ok 80 ml śmietanki kremówki
Jest to ilośc na niewielka porcję, jeśli chcecie zrobić w większej formie, tak jak zrobiłam to ja, a dopiero potem podawałam w pucharkach, ilość wszystkich składników należy podwoić.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i czekamy aż wystygnie, aby biszkopty tak mocno jej nie naciągały. Serek mascarpone miksujemy z żółtkiem, pokrojonym bananem i cukrem. Osobno ubijamy kremówkę następnie dodajemy do serka i wtedy jeszcze małą chwilkę miksujemy. Następnie nasączamy biszkopty kawą i układamy na przemian z przygotowanym serkiem, zaczynając od warstwy masy serowej, następnie biszkopty i znów masa. Układamy do uzyskania kilku warstw, ostatnią powinien być serek. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Następnie przed podaniem dla ozdoby posypujemy odrobiną kawy rozpuszczalnej. Jeszcze smaczniejsze jest gdy na spód pucharka, przed nałożeniem deseru, nałożycie kilka pokrojonych truskawek. 


Smakowe galaretki
Składniki:
  • banany
  • truskawki
  • galaretki cytrynowe
  • woda
  • serek homogenizowany
Przygotowanie galaretek jest bardzo proste. Właściwie niczym nie różni się od przygotowania zwykłych cytrynowych galaretek, poza tym, że zamiast pół litra wody na jedną galaretkę dajemy tylko połowę tej ilości wody, rozpuszczamy w niej galaretkę a następnie zalewamy zmiksowane owoce i serek homogenizowany, mieszamy. Przygotowujemy w trzech osobnych pojemniczkach, banany, truskawki i serek osobno. Wstawiamy do lodówki, jak stężeje kroimy w niewielką kostkę i podajemy miks galaretek. Ja niestety nie wytrzymałam do momentu aż galaretki odpowiednio stężały, ale przyznam, że i takie były pyszne, smakowały jak delikatny sorbet z ciasteczkami orzechowymi :)


Bananowe muffinki
Składniki:
  • 125g masła
  • 125g cukru
  • 2 jaja
  • 125g mąki
  • 2 banany
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. Masło mieszamy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jaja, ciągle ubijając. Dosypujemy mąkę, mleko, rozgniecione banany. Całość jeszcze chwilkę mieszamy. Jeśli chcemy wzbogacić smak muffinek, możemy dodać pokrojoną na niewielkie kawałki mleczną czekoladę. Będą wtedy naprawdę pyszne. Następnie nakładamy do papilotek lub foremki. Piec około 25-30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


Koktajl bananowy
Składniki:
  • banany
  • jabłko
  • jogurt naturalny
  • migdały
  • odrobina miodu
Wszystko miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli chodzi o ten deser można naprawdę zaszaleć, odrobina Nutelli, innych owoców lub musli naprawdę wzbogacą smak już i tak pysznego napoju.

Smacznego Kochani!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz